meszk.hu
Amennyiben hírlevelünk nem jelenik meg helyesen, kérjük kattintson ide!
meszk.hu
2016. február

Tisztelt Kamarai Tagtársam!

Az év legrövidebb hónapjában tovább folytatódtak az ágazati egyeztetések. Mint ahogy arról már hírt adtunk honlapunkon 2016. február 12-én a Kormányzat és a reprezentatív szakszervezetek között aláírásra került az Ágazati Kollektív Szerződés azon fejezete, mely a munka- és pihenőidő sajátos ágazati kérdéseivel foglalkozik. Az egészségügyi ágazatban működő kamarák, mint stratégiai partner jegyezték ellen e fontos dokumentumot. Ezt követően az egyeztetések az ügyeletekkel kapcsolatos szabályozás és a bérkérdés tekintetében folytatódtak.

Szeretném Önnel megosztani azon kamarai javaslatainkat, amelyeket az Ágazati Kollektív Szerződés keretében folyó egyeztetésekhez - a szakdolgozók bér és bér jellegű juttatásainak fejlesztése tekintetében - február 22-én juttatunk el az egészségügyért felelős államtitkárhoz, valamint a reprezentatív szakszervezet vezetőihez.

A MESZK a tárgyalások kiindulópontjaként a következő javaslatokat teszi:

1. Ágazati adómentesség 4.990.000 Forint bruttó keresethatárig.

2. Bér-felzárkóztató program elindítása, melynek bizonyos elemei már 2016-ban kell, hogy megjelenjenek. 2017-2020 között a nemzetgazdasági átlaghoz való felzárkóztatás a legfőbb cél.  

3. Ágazati cafetéria bevezetése évi 200.000 Forint éves összegben.

4. A szakdolgozók helyi közösségi közlekedésének támogatása.

5. Ágazati egészség és nyugdíjpénztár bevezetése, munkáltatói befizetés 10-10.000  Forint/ hó értékben.

6. Az egészségügyi dolgozók bértáblájának aktualizálása:

6.1 A szakképzett minimálbér legyen a szakdolgozói bértáblában a kiinduló, 1x szorzóval rendelkező kategória.
6.2 A további kategóriákban ne összeg, hanem szorzószám szerepeljen.
6.3 Differenciáltabban legyen figyelembe véve a szorzószámokban a pályán töltött idő és a megszerzett iskolai végzettség, szakképesítés. (Minden oszlopban és minden sorban emelkedő szorzószám található.)
6.4 A több szakképesítéssel rendelkezőknél (pl. OKJ-s ápoló és mellette szakápoló, vagy OKJ asszisztens és mellette szakasszisztens) újabb (a végzettségeket elismerő) oszlopok (E1, E2, E3) kialakítása szükséges.
6.5 A 45 éves szolgálati időn túl foglalkoztatottak kategóriájának (16. sor) kialakítása szükséges.
6.6 Az egyetemi végzettségű szakdolgozó kezdő illetménye harmonizáljon az ágazatban foglalkoztatott kezdő orvosi illetményekkel.

7. A változó illetmény alapjának 100%-os emelése. A pótlék rendszer áttekintése, ebben részesülő szakdolgozók körének áttekintése, bővítése.

8. A szakdolgozók kötelező szakmacsoportos továbbképzéseinek térítésmentes biztosítása. (A mennyiben a szakdolgozó igazolható módon több szakmacsoportba tartozó szakképesítéssel kerül foglalkoztatásra, úgy valamennyi esetén a térítésmentesség biztosítása egy-egy továbbképzési ciklusban.)

9. A korábban bevezetett védőnői bérkiegészítés is kerüljön alapbéresítésre már 2016-ban.

Szívesen várunk további észrevételeket, javaslatokat a szakdolgozók érdekeit szem előtt tartó tárgyalások eredményes lefolytatása érdekében!

Üdvözlettel:

Dr. Balogh Zoltán, elnök

kamarai hírek
Aláírásra került az Ágazati Kollektív szerződés munka- és pihenőidőt szabályozó fejezete

A dokumentumot az ágazat reprezentatív szakszervezetei és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) egészségügyért felelős államtitkársága vezetői látták el kézjegyükkel 2016. február 12-én pénteken, Budapesten. 

Tovább >>
A Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal (NEK) elfogadott határozatai

A NEK 2016. február 11-én megrendezésre került ülésén az alapító tagokon, a kormány képviselőjén túl további két párt politikusai is részt vett. Az ülésén a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal az alábbi határozati javaslatokat fogadta el.

Tovább >>
Közösen oldjuk meg a bérelszámolás és a tájékoztatás problémáját

Az MSZEDDSZ, a MESZK és a MÖSZ Dr. Ónodi –Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár úr kezdeményezésére Dr. Dancsó Józseffel a Magyar Államkincstár elnökével találkozót szervezett.

Tovább >>
Etikai Kollégium elnök választás

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Etikai Kollégiumi elnököt választ az alábbi helyen és időpontban.

Tovább >>
Véleményezések 2016. február hónapban
Tovább >>
2016. február havi média megjelenések a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamaráról

Média megjelenések 2016 február hónapban.

Tovább >>
"Az ápolók nem válhatnak politikai eszközzé"

 Dr. Balogh Zoltán, a MESZK elnöke nyilatkozott a Magyar Idők című újságnak.

Tovább >>
Felmérés a háziorvosi és házi gyermekorvosi szolgálatokban dolgozó egészségügyi szakdolgozók munkakörülményeiről

Jelen kérdőívvel a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) felmérést készít, Magyarország területén a háziorvosi, házi gyermekorvosi, illetve vegyes praxisokban dolgozó egészségügyi szakdolgozók munkakörülményeinek megismerése, valamint aktuális problémáinak összegyűjtése céljából. Kitöltési határidő: 2016. március 15.

Tovább >>
Felmérés az otthon szakápolás és otthoni hospice ellátás területén dolgozó egészségügyi szakdolgozók munkakörülményeiről

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK), a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület (MHPE) és a Magyarországi Otthonápolási és Hospice Egyesület (MOHE) közös felmérést indít, az otthoni szakápolás és otthoni hospice ellátás területén dolgozó egészségügyi szakdolgozók munkakörülményeinek megismerése, aktuális problémáinak összegyűjtése, valamint és szakmai-fejlődési útjainak keresése céljából. Kitöltési határidő: 2016. április 22.

Tovább >>
Tájékoztató a 2016. évi kötelező szakmacsoportos továbbképzésekről

A Kamara a továbbképzések szervezéséről a SZAFTEX 2 rendszeren keresztül értesül, illetve a szervezők által megküldött információ alapján kapja meg a tájékoztatást, melyet ezúton szeretnénk megosztani tagjainkkal.

Tovább >>
2016-ban elérhető E-továbbképzések

Jelenleg elérhető e-továbbképzési kurzusok:  Fókuszban a beteg II., Fókuszban a beteg, Egészségvédelem, rehabilitáció természetesen.

Tovább >>
"Mentsük meg az egészségügy dolgozóit a stressztől" szakmai továbbképzés, Pécs

Pontszerző, kamarai tagok számára ingyenes továbbképzés, mely 2016. március 17-én Pécsett kerül megrendezésre. További információ és jelentkezés itt érhető el.

 

 

Tovább >>
"Mentsük meg az egészségügy dolgozóit a stressztől" szakmai továbbképzés, Kaposvár

Felhívjuk a kamarai tagjaink figyelmét, hogy a Somogy Megyei Területi Szervezet 2016. április 1-én Kaposváron szabadon választható továbbképzést szervez. 

Tovább >>
Gyermekápolók a „kincsek" őrzői II. Szakmai Nap Székesfehérváron Dr. Zacher Gáborral!

A MESZK Fejér Megyei Területi Szervezete és a MESZK Országos Gyermekápolási Szakmai Tagozata 2016. április 14-én Székesfehérváron rendezi meg közös rendezvényét, melynek sztár előadója Dr. Zacher Gábor.

Tovább >>
XLVII. Egészségügyi Szakdolgozók Országos Kongresszusa

Örömmel és tisztelettel fogadtuk a hírt, hogy a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház már harmadszor lehet otthona az Országos Szakdolgozói Kongresszusnak. 

Tovább >>
MESZK III. Szakdolgozói Tudományos Kongresszus, Siófok

Idén harmadik alkalommal 2016. szeptember 8 - 10 között kerül megrendezésre ezen kongresszus, melyre 2016. április 30-ig várjuk az absztraktokat.

Tovább >>
„Ha lépsz, lépj itthon!”

Az állásbörze rovat 30 napos elévüléssel tartalmazza a beküldött, aktuális állásajánlatokat. 

Tovább >>
Hamarosan megjelenik a Hivatásunk Magazin

Néhány téma a hamarosan megjelenő Hivatásunk Magazinból: Mit ehet a beteg: Ételallergiák, intoleranciák I. - Laktózintolerancia, Rólunk mondták: interjú Harsányi Leventével, Szellem és kultúra: Orvos, író, népművelő - Németh László, Múlt és jelen: Megmentette a nőket, de kinevették - Semmelweis Ignác. Olvassa Ön is a kamara szakmai és társasági lapját! Hivatásunk Magazin. Rólunk. Nekünk.

Tovább >>
2016. év első Nővér újság tartalmi ajánlója

Olvasson bele Ön is a Nővér újság tartalmába!

Tovább >>
EEKH hírek
Szakdolgozói Könyvtársorozat megvásárlása féláron!

A teljes sorozat megvásárlása esetén 50%-os, darabonkénti megvásárlás esetén 20% kedvezményt adunk! További információ elérhető itt.
 

Tovább >>
Békés
Kötelező szakmacsoportos továbbképzések 2016-ban

A Kamara a továbbképzések szervezéséről a SZAFTEX 2 rendszeren keresztül értesül, illetve a szervezők által megküldött információ alapján kapja meg a tájékoztatást, melyet ezúton szeretnénk megosztani tagjainkkal. 


Tovább >>
Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara
További információkat olvashat a MESZK honlapján.
Kövesd a MESZK-et a facebook -on is!

Adatvédelmi nyilatkozat: Ezt a levelet a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) tagjai kapják, akik hozzájárultak, hogy címükre a MESZK információkat juttasson el. Az adatkezelésre elsősorban a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény rendelkezései az irányadóak.

Tovább  Amennyiben le kíván iratkozni hírlevelünkről, kérjük kattintson ide!