Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Magyar Egészségügyi
Szakdolgozói Kamara

Kérjük tagjainkat, hogy nyilvántartott adataikat ellenőrizzék,
és a hibás, vagy idejétmúlt adatokat javítsák!

Adatfrissítés
Vissza a Főoldalra
A kamarai tagságra vonatkozó kérdések és válaszok

Tagsági viszonnyal kapcsolatos kérdések és válaszok

Kire vonatkozik a kötelező kamarai tagság?
A módosított törvény 14.§-a értelmében a kötelező kamarai tagság azon személyekre vonatkozik, akik egészségügyi végzettséggel rendelkeznek, szerepelnek az alapnyilvántartásban, valamint egészségügyi tevékenységet végeznek. Mindhárom feltételnek együttesen kell meglennie ahhoz, hogy a kötelező tagság az adott személyre vonatkozzon.

Mióta vagyok kamarai tag?
A MESZK főoldalának a bal felső sarkában be tud lépni a tagnyilvántartó programba, ahol saját személyes adatait módosíthatja, valamint megnézheti a tagsági jogviszonyának kezdetét is.
Illetve a területileg illetékes szervezet is tájékoztatást tud adni. (Minden kamarai tagunk, ahhoz a területi (megyei) szervezethez tartozik, ahol munkatevékenységét végzi.) Elérhetőségüket a Kapcsolatok menüpont alatt találja meg.

Hol találom meg a tagfelvételi kérelmet?
A tagi ügyintézés menüpontban. Ezen nyomtatványt le kell tölteni és kitöltve a területi szervezet részére eljuttatni. A területi szervezetek azon megyei szervezetek ahol a munkatevékenységét végzi a szakdolgozó. A Területi szervezetek menüpont alatt találja az elérhetőségeket.

Hova kell küldenem a tagdíj levonási nyilatkozatot?
A munkáltató részére kell leadni, aki továbbítja azt a számfejtő intézmény/cég részére.

Hogyan tudom az adataimban a változást bejelenteni?
A MESZK főoldalának a bal felső sarkában be tud lépni a tagnyilvántartó programba, ahol saját, személyes adatait módosíthatja. Továbbá postai vagy elektronikus úton is jelezheti adatainak változását a megyei területi szervezet részére.

Munkahelyet változtattam mit kell tennem?
A területi szervezet részére kell megküldeni a munkahely nevét és címét e-mailben vagy postai úton, hogy mire módosult az adat.

Munkahelyet változtattam (másik megyében) mit kell tennem?
Ha a kamarai tag egészségügyi tevékenységének helyét megváltoztatja, és az másik területi szervezet illetékességi területén van, a tag az adatváltozást az illetékességgel rendelkező szakmai kamara területi szervezetének köteles 15 napon belül írásban bejelenteni. A bejelentés alapján a tevékenység folytatásának új helye szerint illetékes területi szervezet az érintettet 15 napon belül tagjai sorába átveszi és értesíti az átvételről a kamarai nyilvántartást, valamint a kamarai tagot.

Hogyan lehet kilépni a kamarából?
2011. április 01-től kötelező a kamarai tagság. Abban az esetben, ha nem az egészségügyben dolgozik a továbbiakban, vagy véglegesen nyugállományba vonul, akkor azt az illetékes területi (megyei) szervezetnél írásban kell bejelentenie. A kamarai tagság megszüntetésére vagy szüneteltetésére irányuló kérelmet postai vagy elektronikus (aláírva) úton szükséges eljuttatni az illetékes Területi Szervezet címére.

Elhagyta, nem találja a kártyáját, névváltozás volt, stb: hogyan kaphat újat, kell-e fizetnie érte? Ellopták a kamara igazolványom, mit tegyek?
A Tagi ügyintézés menüpontban le kell tölteni a Tagsági kártya pótlása - igénylőlap formanyomtatványt. A Kártyapótlás díja: 3.000.-Ft. Fizetés módja: 1. Átutalással a 11784009-20605755 számú bankszámlaszámra. A közlemény rovatban minden esetben kérjük feltüntetni: név, kártyaszám, kártyapótlás. A befizetett összegről számla kerül kiállításra. Az igénylőlapot, valamint a befizetést igazoló dokumentumot az alábbi elérhetőségek valamelyikére szükséges eljuttatni.
E-mail: hivatal@meszk.hu (aláírva, scannelt formában fogadható el)
Postai úton: MESZK Országos Hivatal 1438 Budapest, Pf. 350. (aláírva fogadható el).
Amennyiben a kártyát lopás miatt kell pótolni, abban az esetben, amennyiben a tag hitelt érdemlően igazolni tudja (rendőrségi feljelentésről készült jegyzőkönyv másolati példányának megküldésével), hogy lopás történt, akkor a kártyapótlás díjmentes.

Mire jó a kártya?
Érvényes matricával ellátott kártyájával igazolja, hogy a törvényben előírtak szerint Ön kamarai tag. Továbbá ezzel regisztrálhat a MESZK által szervezett ingyenes továbbképzéseknél. Felmutatásával a megadott helyeken kedvezményekben részesülhet.

Nincs, vagy érvénytelen matrica van a kártyámon. Mit csináljak?
A működési nyilvántartási kártya (kék) kibocsájtása és meghosszabbítása az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) – által történik - Országos Kórházi Főigazgatóság honlapja (https://okfo.gov.hu/)

Miért nincs kamarai összekötő a kórházunkban?
Az Alapszabályunk értelmében helyi, és területi, valamint országos szervezet működik, de amennyiben szükségesnek látja a kórházi összekötő meglétét jelezze a területi (megyei) szervezet felé.

Mikor van ügyfélfogadás?
Az ügyfélfogadások pontos rendje megtalálható a www.meszk.hu honlapon, külön-külön a területi (megyei) szervezeteknél. (A MESZK főoldal jobb felső sarkában kell kiválasztani az adott területi szervezetet.)

Miért nem kapok újságot?
A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara 2004 márciusában megtartott alakuló küldöttközgyűlésén kezdődött meg az a folyamat, amelynek eredményeképpen megvalósult egy hivatásrendi köztestület új szakmai és információs lapjának megjelenése. A Hivatásunk magazint 2011.decemberig minden tagtársunknak térítésmentesen megkapta. 2012. január hónaptól a küldöttközgyűlés megállapodása szerint a Hivatásunk magazin előfizetésessé vált, mert a küldöttközgyűlés határozata alapján ezen összeget –azóta és jelenleg is – csoportos élet és balesetbiztosításra fordítjuk, melyet minden tagtársunk igénybe vehet. Bővebben: ide kattintson. Amennyiben szeretne előfizetni a Hivatásunk c. magazinra: Kérem kattintson ide


Kamarai képviselettel kapcsolatos kérdések és válaszok

Mit ad nekem a kamara?
• Szabadon válaszható ingyenes továbbképzéseket szervez, melyeken Ön is részt vehet
MESZK által szervezett továbbképzések
• Internet alapú képzést és pontszerző vizsgalehetőségeket biztosít, melyekhez Ön is csatlakozhat
E-továbbképzések
• Képviseli a tagok, az egészségügyi dolgozók, így az Ön érdekeit is a törvényalkotásban
• Kivizsgálja és elbírálja az Önt érintő, vagy Ön által kezdeményezett etikai ügyeket, panaszokat
• Szakmai információkat gyűjt és ad közzé újságjaiban, elektronikus hírlevelében, internet oldalán, melyeket Ön is elérhet
• Részt vesz a szakképesítések vizsgáin, a megfelelőség elbírálásában, melynek Ön vizsgázóként, de akár vizsgabizottsági tagként is részese lehet
• Szakmai rendezvényeket, versenyeket szervez, melyeken Ön is részt vehet
• Díjazza az egészségügyi szakmák kiválóságait, Ön is szavazhat, de lehet, hogy éppen Öné lesz az egyik elismerés
• Élet- és balesetbiztosítást biztosít minden kamara tagnak
• Jelentős kedvezményeket biztosít tagjainak áruk és szolgáltatások megvásárlásához partnereinél, így Ön is pénzt takaríthat meg

Miben képvisel a kamara?
• Véleményezési jogkörét gyakorolva részt vesz az egészségügyi ágazatot érintő jogszabályok, rendeletek, törvénymódosítások kialakításában. • Képviseli és védi tagjainak érdekeit és jogait • Szakértőként részt vesz az adott egészségügyi tevékenység végzésével járó egészségügyi szolgáltatások minőségi ellenőrzésében

Minek a kamara, ha van szakszervezet?
A kamara nem szakszervezeti feladatokat lát el, hanem szakmai érdekképviseleti szervezetként működik, más hatáskörrel bír. Nem rendelkezik olyan jogosítványokkal, mint a szakszervezet, kifejezetten szakmai szempontból képviseli a szakdolgozók érdekeit.

Segít-e a kamara a béremelésben?
Állandó, folyamatos javaslatot tesz a döntéshozók felé a szakdolgozók bérének rendezésére vonatkozólag, amely szakszervezeti feladat. Komoly szerepet tölt és töltött be a bérkompenzáció kérdésében. További információ >>


Általános információk továbbképzésekről egészségügyi szakdolgozók részére

Mi szabályozza az EGÉSZSÉGÜGYI SZAKDOLGOZÓK továbbképzését és hol található?
A 63/2011. (XI. 29.) NEFMI rendelet szabályozza az egészségügy szakdolgozók továbbképzését.

Milyen elvégzendő továbbképzések állnak rendelkezésre a szakdolgozók részére és hol érhető el?

Hol kell elintézni a működési nyilvántartási igazolvány meghosszabbítását?
A 2011 évtől az egészségügyi szakdolgozók működési nyilvántartási igazolvány ügyintézését az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) végzi. Bővebb információ, ehhez szükséges letölthető dokumentumok.

Hol tudom megnézni az eddig gyűjtött pontjaimat?
Az egészségügyi szakdolgozók részére a SZAFTEX2 rendszer került kialakításra a továbbképzési pontok gyűjtésére és dokumentálására, melyet jelenleg az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) tart fenn. A rendszer az alábbi linken érhető el: https://szaftex.aeek.hu. Első lépésben regisztrálni kell, csak ezt követően tudja kiválasztani a szakképesítésének megfelelő kötelező szakmacsoportos továbbképzést, melyet a -továbbképzésipontokkal együtt- a rendszer automatikusan rögzít. Hamarosan a szabadon választható továbbképzések is a fenti elvek szerint fog működni. Abban az esetben, ha a továbbképzésre való jelentkezés már csak a Szaftex2 rendszerben történik, úgy a szakdolgozók a továbbképzési időszak alatt gyűjtött pontjait és meg tudja tekinteni.

Mikortól gyűjti a SZAFTEX2 rendszer a továbbképzési pontokat?
Jelenleg a rendszer bevezetés alatt van, ezért csak a kötelező szakcsoportos továbbképzési pontokat gyűjti. A Kamara ennek indulásáról a havi elektronikus hírlevelében illetve a honlapon keresztül fogja tájékoztatni a tagokat (hírlevélre való feliratkozás: hirlevel@meszk.hu).

Jelenleg külföldön dolgozom az egészségügyben, milyen - Kamara által szervezett - továbbképzések állnak rendelkezésre illetve hogyan értesülhetnek róluk?
Természetesen Önnek is ugyanúgy lehetőséget biztosítunk továbbképzést elvégezni e-learning formában, kényelmesen, otthonról, interneten keresztül. Az aktuális kurzusok indulásáról a havonta megjelenő elektronikus hírlevelünkben illetve honlapunkon keresztül adunk tájékoztatást.


Szabadon választható továbbképzések

1. Egynapos továbbképzések a Kamara szervezésében

Szervez e szabadon választható továbbképzést a Kamara?
Igen, Kamaránk országos szinten szervezi a szakdolgozók részére az egy napos továbbképzéseket. Ezen rendezvények az ENKK által minősített szabadon választható továbbképzéseknek felel meg, mely megtalálható a holnapunkon.

Szervez-e kamara otthonról végezhető, távoktatásos továbbképzéseket?
Igen, Kamaránk elektronikus formátumban, távoktatási program keretében (E-learning) belül szervez szabadon választható minősített továbbképzéseket, mely az oldalra való belépés után elérhető.

Egynapos szabadon választható továbbképzések országos szinten
A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Országos Szervezete Budapesten, míg a Területi Szervezetek megyei szinten nagyobb városokban rendszeresen szervez egynapos továbbképzéseket, melyek mindegyike az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) által minősített pontértékűek (általában 10-20 között). A részvétel a kamarai tagoknak díjmentes. A felhívást, a részletes programot minden esetben közzétesszük a weboldalunkon. A jelentkezés általában előzetesen, interneten keresztül történik. A rendezvény végén – a jelenléti ív aláírása és az egésznapos ottlét ellenében- állítjuk ki pontigazolását.

Nem vagyok kamarai tag és nem az egészségügyben dolgozom. Részt vehetek -e a továbbképzéseken, és ha igen mennyibe kerül?
Természetesen részt vehet a továbbképzéseken, melynek díja 5000 forint. Erről 30 napon belül egy számlát fogunk kiállítani az Ön részére (előzetesen bekérjük a számlázási nevet, címet, cég esetén adószámot), melyet postai úton juttatunk el. A számla kézhezvétele után kell kifizetni a díjat utalással (bankszámlaszám: 11784009-20605755) vagy személyesen a MESZK irodájában (1087, Budapest, Könyves Kálmán krt. 76).

2. Otthonról elvégezhető, távoktatási rendszer: E- továbbképzés

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara a www.meszk.hu honlapon működteti Távoktatási Programját. A Távoktatási Programban a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara honlapján "Tag"-ként regisztrált valamennyi felhasználó térítésmentesen részt vehet. A Program keretében párhuzamosan több kurzus is elérhető, melyek között megtalálható a különféle szakmacsoportokhoz tartozó általános, átfogó ismereteket, illetve egyes szakterületekkel kapcsolatos speciális tudást nyújtó tanfolyam is. Minden érdeklődő kiválaszthatja a számára megfelelő kurzust, párhuzamosan akár többet is.

Ingyenes-e a távoktatási szemesztereken történő részvételem?
A távoktatási rendszert csak a MESZK tagjai használhatják ingyenesen és érhetik el a felületet, akiknek nincs tagdíjtartozásuk. Amennyiben tagdíjtartozása van, forduljon bizalommal a MESZK Országos Hivatalához (elérhetőségek: honlap, hivatal@meszk.hu, telefonszám: +361 323 20 70/1. mellék) és mielőbb rendezze tartozását, addig nem tudja használni ezt a rendszert.

Hogyan épül fel az e-továbbképzési tananyag?
Egy kurzus minden esetben szakmacsoportok szerinti témakörökre osztott, melyek vizsgákat tartalmaznak. Általában egy kurzust 5 témakör és 1 vizsga alkot, melyek 10-15 kérdésből állnak. Előfordul azonban, hogy a fenti adatoktól eltérünk, amennyiben a tananyag más felosztást indokol. A vizsgákhoz tananyagokat helyeztünk el, melyek elsajátítása szükséges az adott vizsga sikeres elvégzéséhez. Ezek általában többféle formátumban (audió-prezentáció és/vagy videó-prezentáció, nem letölthető diasor) is megtekinthetők.

Mennyi idő áll a rendelkezésemre, hogy elvégezzem a szemesztert?
Egy kurzus hossza 3 hónap, a három hónap alatt Ön bármikor visszatérhet a felületre és elvégezheti a vizsgát. Egy vizsgának nincs külön időkorlátja.

Hol találom a kurzusokhoz tartozó tananyagokat?
A saját vizsgafelületébe való belépés után a kurzusok menüpont alatt találja az aktuális vizsgákat.

Van-e valamilyen idő vagy számbeli korlátozás arra vonatkozóan, hogy milyen ütemben haladhatok a tanulással, a tesztlapok kitöltésével?
Nincs korlátozás, tetszőleges sorrendben és időbeosztásban haladhat, azonban az elkezdett vizsgát az erre kiszabott időn belül kell elvégeznie (három hónap). Amikor rákattint a LEVIZSGÁZOM gombra, attól fogva már nem fog tudni visszatérni és új tesztet leadni. Lehetősége van, a teszt kitöltése során a MÉG GONDOLKODOM gombra kattintani, ebben az esetben újra tudja kezdeni a teszt kitöltését. Ahányszor visszatér a vizsgafelületre minden alkalommal új kérdéssort fog a rendszer generálni.

Elvégezhetem-e hamarabb a szemesztert?
Igen - ha Ön mindent tud, nincs szüksége a tananyagok előadás-videók megtekintésre, a tananyag megtanulására, vagy nincs sok gondolkodási időre szüksége - akár egy nap alatt leteheti a vizsgát. Rendszerünk kialakításakor az abszolút rugalmasság megteremtése volt a cél. Mindenki saját időbeosztása és tudás-szintjének megfelelően haladhat a tananyagok elsajátításával, illetve a vizsgázásokkal.

A Szemeszter befejezésekor hány továbbképzési pontot kapok és mikor?
A tananyagok minősítési az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ adja meg. A továbbképzés minősítésére 10-20 pont adható. A TOVÁBBKÉPZÉSI PONTOKRÓL szóló igazolást a MESZK állítja ki Önnek a Távoktatási Szemeszterről, melyet a sikeres vizsgát követően saját magának a LECKEKÖNYVBŐL nyomtathat ki.

Van lehetőségem kinyomtatni a tananyagot papír alapon?
Nincs.

Nem sikerült a vizsgám. Hol tudom megnézni, hogy mely kérdésekre válaszoltam rosszul? Van lehetőségem újrakezdeni egy sikertelen kurzust?
A helyes megoldásokat nem tudjuk kiadni. A továbbképzési pontértéket két évre kapjuk meg, ez idő alatt hirdetjük a kurzust. Önnek van lehetősége a szemeszter végéig bármikor visszatérni a felületre és ismételten módjában áll vizsgázni.

Betegség / egyéb, igazolható okból kifolyólag nem tudtam befejezni a korábban elkezdett vizsgát, ezért sikertelennek minősül. Ilyen esetben van rá mód, hogy újra megpróbáljam?
A szemeszter ideje alatt visszatérhet a felületre és ismét vizsgázhat.

Mi kell a multimédiás tananyagok lejátszásához? Hogyan működik a lejátszó?
Asztali számítógépen az anyag lejátszásához a Flash player 10-es vagy frissebb verziója szükséges. Ez a böngészőbe beépülő kiegészítő, letölthető az Adobe oldaláról.
Ha mobil eszközről(telefon/tablet) nyitja meg a multimédiás anyagokat, akkor lehetőleg wifi kapcsolaton keresztül töltse be az anyagokat, mert egy-egy tananyag betöltése akár 300Mb adatforgalommal jár. Ezért az adatforgalomért a szolgáltatója díjat számolhat fel. A letölthető adatmennyiségről és árakról tájékozódjon mobilszolgáltatójánál.
A lejátszó működéséhez az útmutatóban adunk segítséget.

E-továbképzési rendszer felületével kapcsolatos kérdések

Egyáltalán nem tudok belépni az e-továbbképzés felületére, az általam megadott felhasználónevet és/vagy jelszót nem fogadja el. Mit tegyek?
Ellenőrizze még egyszer a belépési adatait. Lehet, hogy elírás történt. Ha korábban még nem változtatta meg a belépési adatait, akkor a felhasználónév az Ön MESZK (zöld színű) tagsági kártya száma, jelszava az Ön születési dátuma pontok nélkül, egybeírva (pl. 19560412). A jelszót lehetősége van megváltoztatni.
Ellenőrizze, hogy nincs -e tagdíj tartozása. Tagdíj elmaradás esetén nem fogja Önt beengedni a rendszer. Kérjük, mielőbb rendezze tagdíj hátralékát, forduljon bizalommal a MESZK Országos Hivatalához (e-mail cím: hivatal@meszk.hu, telefonszám:+361 323 20 70/1. mellék). A gyors és hatékony ügyintézés céljából kérem, szíveskedjen előkészíteni kamarai igazolványát (zöld színű), mely tartalmazza tagsági számát.

Hogyan tudok új jelszót igényelni?
A belépésnél az „elfelejtett jelszó” gombra kell rákattantani. Itt meg kell adni az Ön (a rendszerünkben nyilvántartott) e-mail címét. Amennyiben Önnek új e-mail címe van és nem módosított rendszerünkben, a régi e-mail címre fogja a rendszer a jelszót küldeni. Minden esetben el kell végeznie az adatfrissítést.

Hogyan tudom elvégezni az adatfrissítést?
Az adatfrissítés menüpontra kell rákattintani, ezzel kapcsolatos segítséget a honlapon talál.

Honnan tudom, hogy sikerült belépnem?
Belépésnél megjelenik az Ön teljes neve, ezáltal megtekintheti a kamarai nyilvántartásba vett a teljes adatlapját (profilját).

3. Pontigazolások kiállításával kapcsolatos kérdések

Hányszor tudom kinyomtatni a pontigazolásokat?
Az eredeti igazolást csak egyszer tudja kinyomtatni. Abban az esetben, ha Önnek szüksége van igazolás másolatra, akkor a rendszer lehetőséget ad többször is, de az igazoláson „Másodlat” felirat fog szerepelni, mely egyenértékű az eredeti igazolással.

Nem tudom kinyomtatni a pontigazolásomat, mit tegyek?
Kérem, szíveskedjék elektronikusan jelezni az alábbi e-mail címre: etovabbkepzes@meszk.hu. A tárgy mezőbe kérjük feltüntetni, hogy „PONTIGAZOLÁS KÉRÉSE”. Ezt követően kizárólag csak postai úton tudjuk eljuttatni az igazolás másodlatot, mely egyenértékű az eredeti igazolással. Az eredményeket folyamatosan dolgozzuk fel, így eltérő ütemben történik a kézbesítése is, ezért szíves türelmét kérjük.

Elvégeztem egy/több e-továbbképzést, amelyet a kamara szervezett. Nem emlékszem pontosan a címére/elhagytam a pontigazolásaimat. Van -e lehetőség pótolni?
Természetesen igen. A könnyű beazonosítás érdekében kérjük, írjon elektronikusan az etovabbkepzes@meszk.hu e-mail címre vagy hívja fel a +361 323 2070-es telefonszámot (2. mellék) és adja meg az alábbi adatokat (okiratok szerinti):

 • név
 • születési név
 • születési hely, dátum
 • anyja születési neve
 • lakcím/levelezési cím, melyre az igazolást megküldjük
 • MESZK tagsági kártya száma
 • alap vagy működési nyilvántartási igazolvány száma
 • továbbképzés elvégzésének dátuma
 • továbbképzés neve
 • szakképesítés, amire kéri az igazolást

A beérkezett kérelmet követően a központi iroda 30 napon belül elkészíti az Ön részére a kért igazolás másodlatát, melyet postai úton továbbítunk az Ön által megadott címre. Amennyiben hamarabb szüksége lenne a fenti igazolásra, lehetősége van - időpontegyeztetést követően telefonon: +36 1 323 20 70 - személyesen átvenni a MESZK Országos Szervezete (1087 Budapest, Könyves Kálmán krt. 76.) irodájában.


Működési kártyával kapcsolatos kérdések és válaszok

Hogyan kell intézni a működési kártyát?
Az egészségügyi szakdolgozók országos működési nyilvántartását az Országos Kórházi Főigazgatóság honlapja végzi, ennek értelmében hozzájuk kell fordulni minden működési engedéllyel kapcsolatos kérdéssel.
A működési nyilvántartási kártyák megszerzése illetve megújításáért miért kell fizetni a dolgozóknak, a kamara tudná-e ingyenessé tenni a kártyát?
A területi szervezetnél szükséges érdeklődni arról, hogy hozzá tud-e járulni a működési nyilvántartási kártyák meghosszabbításánál felmerülő költségekhez. Területi szervezet elérhetőségei
A működési nyilvántartási kártyák megújítása hosszú időt vesz igénybe így a dolgozók több pontszerző előadásról lemaradnak, mert nincs érvényes kártyájuk amire a pontot gyűjthetnék. Addig az alap nyilvántartási számot kell beírni. Az OMNY kártya száma megegyezik az alap nyilvántartási számmal. Ennek számát ide kattintva találja meg.
Lehetne-e egyszerűsíteni a megújításhoz szükséges nyomtatványt? Miért van szükség erkölcsi bizonyítványra a működési nyilvántartás regisztrációjához, amikor a közalkalmazotti munkavállaláshoz egyébként is szükséges? Miért kell a bizonyítványok másolata, hiszen az alapnyilvántartásból úgy is kiderül, hogy van-e megfelelő végzettsége az illetőnek? Most már a személyi igazolvány másolatát is kérik, de mi célból?
Jogszabály írja elő.
A működési nyilvántartással kapcsolatban még: mennyi pontot kell gyűjteni, mit kell tenni a pontigazolással, ha valaki táppénzre megy, és utána GYES-re, mit kell tenni a működési nyilvántartással, gyűjteni kell-e továbbra is a pontokat?
Az egészségügyi szakdolgozók országos működési nyilvántartását az Országos Kórházi Főigazgatóság honlapja végzi, ennek értelmében hozzájuk kell fordulni minden működési engedéllyel kapcsolatos kérdéssel.


Egyéb felmerülő kérdések és válaszok

Hogyan tudom feljelenteni az orvost?
Magyar Orvosi Kamara Etikai Bizottságához kell fordulnia!
Magyar Orvosi Kamara Etikai Bizottsága

Kihez tudok fordulni, hogyha a kamarával szemben panaszom van?
Az illetékes Területi Etikai Bizottsághoz. Elérhetőségeit a Területi szervezeteknél találja: Területi szervezet elérhetőségei

Vizsgabizottsági tagnak is kell pontot gyűjtenie?
Igen, abban az esetben, ha egészségügyi tevékenységet is folytat.

Hol lehet vizsgabizottsági tagnak jelentkezni?
A Vizsgabizottsági tagság menüpont alatt az adatlap kitöltésével.

Ki lehet vizsgabizottsági tag?
A Vizsgabizottsági tagság menüpont alatt tájékozódhat arról, hogy megfelel-e a bizottsági tagoknak szóló kritériumoknak.

Milyen szabályok vonatkoznak a kötelező továbbképzéseken való részvételhez ha: - munkaidőben történik - munkaidőn kívül történik - heti pihenőnapon (szombaton) történik - Illetve jár-e távolléti díj,esetleg szabadnap?
Amennyiben közalkalmazottként alkalmazzák munkahelyén, a közalkalmazotti törvény szerint:

1992. évi XXXIII. törvény
a közalkalmazottak jogállásáról

39. § (1) A munkáltató elősegíti a közalkalmazott munkakörével összefüggő képzésben, illetve továbbképzésben való részvételét.
Ha a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozik, és alkalmazottként foglalkoztatják Önt a munkahelyén, akkor az alábbi jogszabály vonatkozik a távollétre:

2012. évi I. törvény
a munka törvénykönyvéről

55. § (1) A munkavállaló mentesül rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól
g) általános iskolai tanulmányok folytatása, továbbá a felek megállapodása szerinti képzés, továbbképzés esetén, a képzésben való részvételhez szükséges időre,
A továbbképzésre igazolt, fizetett távollét szabályozása a fenti jogszabályok alapján az intézményi Kollektív Szerződésben (KSZ) kerül leszabályozásra, ill. a mértékének megállapítása. Intézményenként változó, 3-10 nap/év (leggyakoribb az 5 nap/év) a KSZ-ben átlagban meghatározott igazolt fizetett távollét.
Amennyiben pedig vállalkozóként létesített munkaviszonyt, akkor a vállalkozói szerződésben kell megállapodni a továbbképzésre, szabadságra vonatkozó szabályokban.

Amennyiben nem találta meg kérdésére a választ, forduljon bizalommal hozzánk a meszk@meszk.hu e-mail címen, vagy a +36-1/3232070-es telefonszámon.


Gyakran használt funkciók

Felnőttképzési nyilvántartási szám: B/2021/001616
 • Állásbörze
 • Biztosítás
 • Választások 2022
Kérem várjon...
Kongresszusok listája
 • H
 • K
 • Sze
 • Cs
 • P
 • Szo
 • V
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 31