Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
szalag

2021. szeptember 17.

 • Zsófia napja
 • Időjárás
 • 0.1http://www.wundergr.
 • Min / Max: 2 °C / 14 °C
 • Szélsebesség: 31 km/h
Vissza a Főoldalra

Legfrissebb híreink

 • Tájékoztató a 2016. szeptember 1-től bevezetendő egészségügyi bérfejlesztési intézkedésekről
  2016. 06. 24. - MESZK Országos Szervezet - Béremelés/Bértábla


  Több mint két hét telt már el azóta, hogy Balog Zoltán az emberi erőforrás miniszter, valamint Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár az ágazati sztrájktárgyalásban közreműködő felekkel közösen tartott sajtótájékoztató keretében jelentették be az egészségügyben foglalkoztatott orvosok és szakdolgozók béremelésével kapcsolatos kormányzati elképzeléseket.  Örömmel tájékoztatjuk kamarai tagjainkat, hogy kihirdethetővé vált a 2016. szeptember 1-től bevezetendő új szakdolgozói bértábla.  Bértábla 2016  A bérmegállapodás összegzése:


  A reprezentatív szakszervezetekkel (MSZ EDDSZ, MÖSZ) és az egészségügyben működő szakmai kamarákkal (MESZK, MOK, MGYK) ágazati sztrájktárgyalás keretében folytatott egyeztetés eredményeként a bérrendezés ütemezésével és mértékével kapcsolatos megállapodás a következő:

  - A szakdolgozóknál 4 lépcsőben kerül sor a béremelésre, melyek mértéke és hatálya a következők szerint alakul:

  2016. szeptember 1-jétől átlagosan 26,5%,
  2017. november 1-jétől további 12%,
  2018. november 1-jétől további 8%,
  2019. november 1-jétől további 8%.

  - 2016 szeptemberétől új szakdolgozói bértábla kerül bevezetésre.

  - A béremelés az alapbérben realizálódik, ez lesz a változó illetmények (pl. műszakpótlék, ügyeleti díj) számításának alapja is.

  - A szakdolgozók esetében differenciált béremelés valósul meg, a bértáblának megfelelő összeg meghatározása fizetési osztály és szint alapján történik. A fizetési osztály és szint meghatározásának alapjául a végzettség és a munkában töltött évek szolgálnak, a béremelés konkrét összege a besorolás alapján kerül meghatározásra.

  - A béremelés iskolai végzettségi szintenként, eltérő módon került kialakításra, figyelembe véve a hazai munka-erőpiacon dolgozó kollégák szakképzettségi és életkor szerinti megoszlását. Így a legnagyobb mértékben az OKJ végzettségű (E kategóriába tartozó) ápolók, szakápolók, asszisztensek, szakasszisztensek fizetése emelkedik, náluk ez akár 2016-ban a 35%-ot is megközelíti, s a következő 38 hónap alatt mindösszesen eléri a 74-77%-os alapbéremelkedést. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy pályakezdő ápoló, asszisztens alapilletménye a 2016. szeptemberi, valamint az ezt követő további három emelés hatására - 38 hónap után - a 213 ezer forintos alapilletményt fogja megközelíteni, míg a pályáján már több mint 35 éve dolgozó esetében ez pedig a 290 ezer forintos alapilletményt fogja elérni, azaz az emelkedés mértéke közel 125 ezer forint lesz.

  - Ha a főiskolai végzettségű kollégák fizetésének emelését vizsgáljuk, akkor megállapítható, hogy a pályakezdő kollégáink alapilletményének besorolása több mint 100 ezer forinttal, a pályakezdő egyetemi végzettségű szakdolgozók besorolása pedig 110 ezer forinttal lesz több a jelenlegi besorolásnál. 4-5 évvel a nyugdíj előtt álló diplomás szakdolgozó kollégák esetében szintén jelentős 140-160 ezer forintos emelkedést mutatnak az előre jelzett adatok, attól függően, hogy főiskolai, vagy egyetemi fokozattal rendelkeznek.  Így az emelkedés mértéke hasonló lesz (76%) az OKJ végzettségű, rangidős dolgozókhoz.

  - Az egészségügyi tevékenység végzésének egyes kérdéseiről szóló 2003. évi LXXXIV. törvény (továbbiakban: Eütev.) 2016. július 1-jétől két új sorral egészül ki – 16. és 17. szinthez igazítottan - és a két bértábla ezzel összhangban került kiegészítésre. Ezáltal az egészségügyi ágazatban több mint 46 éve dolgozó munkavállalók illetménye is jelentős mértékben fog növekedni, elismerésre fog kerülni az egészségügyi pályán töltött további évek is.  

  Változások:  

  - Az egyéb egyetemi, főiskolai végzettséggel rendelkező egészségügyi dolgozók jelenlegi bértábla (Kjt.) besorolása és a fix összegű külön bérfejlesztési összegükről szóló jelenleg hatályos rendelkezés szintén törlésre kerül, hatályon kívül helyeződik és az Eütev. szerinti bértáblák hatálya alá kerül.  

  - Ezen munkaköri csoport estében az Eütev. szerinti bértáblába történő besorolás kettéválik, az alábbi rendező elv szerint: a szakdolgozói bértábla hatálya alá kerülnek azon nem egészségügyi alapképesítéssel rendelkezők, akik főiskolai szintű képesítéssel rendelkeznek. Pl. logopédus, gyógypedagógus.    

  Jogszabályi szinten garanciális elemként kerül meghatározásra az alábbi:  

  - A korábbi munkáltatói döntésen alapuló egyoldalú béremelés/bérjuttatás a központi ágazati béremelés terhére nem vonható vissza.

  - Részmunkaidő esetén az illetmény- vagy bérnövelés a munkaidő teljes munkaidőhöz viszonyított arányában jár.

  - Addig az időpontig, ameddig a törvénymódosítás nem lép hatályba –  legkésőbb 2017. január 1-jén  addig- kormányrendeletben kerül meghatározásra az egészségügyi dolgozók részére 2016. szeptember, október, november és december hónapokra történő emelt bérkiegészítés kifizetése. Ezzel egyidejűleg megilleti a dolgozókat az alapbérhez kötött mozgóbér elemek (ügyeleti díj, készenléti díj, túlmunka díja, műszakpótlékok) alapilletményhez történő elszámolása.      

  Tizennégymilliárd plusz az egészségügyi alapellátásba  

  Az államtitkárság álláspontja, hogy mindenki, aki az alapellátásban dolgozik, kapjon pluszforrást. 

  Köztestületünk az elmúlt időszakban - a beérkező tagi megkeresések és országos felmérések alapján -folyamatosan azt közvetítette a döntéshozók felé, hogy az alapellátásban alkalmazott szakdolgozók díjazásának megemeléséhez jogszabályi garanciák, "felcímkézett" forrásbiztosítás szükséges.

  A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján a háziorvosoknak juttatandó tízmilliárd forintos forráson felül kétmilliárd forintot kapnak a védőnők és szintén kétmilliárdot a területi ellátási kötelezettséggel bíró fogorvosok. 

  - a háziorvosoknak és a házi gyermekorvosoknak praxisonként - hasonlóan a tavalyi juttatáshoz - átlagosan 130 ezer forinttal jut több havonta,

  - a védőnők és az iskolai védőnők esetében 30-35 ezer,

  - a fogorvosok esetében pedig 50-55 ezer forint havi bevételnövekedést jelent majd az emelés.  

  A pluszforrás 2016. január 1-jétől jár az egészségügyi alapellátásnak, melynek visszamenőleges, egyösszegű kifizetését hamarosan megkezdi az Országos Egészségbiztosítási Pénztár.     

  Az ágazati kollektív szerződésről folyó tárgyalások tovább folytatódnak, tekintettel arra, hogy ennek csupán egy részét képezte a bérmegállapodás.    

  Budapest, 2016. június 27.

  Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Országos Elnöksége


  Megszületett a bérmegállapodás az egészségügyben

  Már idén jelentősen emelkedik a szakorvosok, a szakgyógyszerészek és a szakdolgozók alapbére - jelentette be Balog Zoltán.

  Az Emberi Erőforrások minisztere tájékoztatása szerint a szakorvosok és szakgyógyszerészek alapbére idén bruttó 107 ezer, jövőre bruttó 100 ezer forinttal nő. A szakdolgozóknál szeptembertől új bértáblát vezetnek be, idén 26,5 százalékkal nő az alapbér.

  Az eseményen készült videó vágatlan változata letölthető a Sajtószobában.(kormany.hu, MTI)


  Kedves Kollégák! A bevezetésre kerülő bértáblát a kormány által való elfogadást követően jogszabályba rögzítve a honlapra felfogjuk helyezni. Kérjük mindenki türelmét!   Forrás: Kormány.hu

  Jelentős előremozdulás az egészségügyi dolgozók bértárgyalásán

  Ismét tárgyalóasztalhoz ültek csütörtökön az ágazati sztrájktárgyalók és folytatódtak az egyeztetések az egészségügyi szakdolgozók és orvosok bérrendezéséről.

  A múlt héten tartott egyeztetésen Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár új ajánlatot tett, amely az egészségügyi szakdolgozók kérésének megfelelően differenciált béremelést jelenthet a szakdolgozók számára.


  A csütörtöki tárgyaláson az Egészségügyért Felelős Államtitkárság az orvosi bérek tekintetében újabb ajánlatot tett, amely a tárgyalófelek szerint jelentős előremozdulást jelent. A cél továbbra is a többlépcsős bérmegállapodás az ágazati reprezentatív szakszervezetekkel és stratégiai partnereikkel.

  Az ágazati reprezentatív szakszervezetek és stratégiai partnereik javaslatára az Egészségügyért Felelős Államtitkárság felkérte az Állami Egészségügyi Ellátó Központot, hogy a következő hetekben kezdje meg az ágazatban dolgozó, nem egészségügyi munkavállalók, vagyis gazdasági, műszaki személyzet felmérését.

  (EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárság)

  Forrás: Kormány.hu

  2016. május 19. 

  A szakdolgozói bérek tekintetében közel a megállapodás

  Május 12-én folytatódtak az ágazati sztrájktárgyalások az egészségügyi szakdolgozók és orvosok bérrendezéséről. A tárgyalások célja, hogy ágazati kollektív szerződés jöhessen létre, ezen belül több évre szóló, legalább évi egyszeri bérfejlesztésben részesüljenek az egészségügyi szakdolgozók, vagyis hosszabb távú megegyezésre törekednek a tárgyalófelek.

  A csütörtöki tárgyalás során Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár új ajánlatot tett, amely az egészségügyi szakdolgozók kérésének megfelelően differenciált béremelést jelenthet, amely az egészségügyi bértábla minimálbér és garantált bérminimum miatti összecsúszását kompenzálja majd. Az ajánlat 2019-ig terjedően tartalmazta a bérrendezés egyes lépéseit. Az ajánlat alapján az egyes lépések időbeliségében voltak ugyan minimális eltérések, de a szakdolgozói bérek tekintetében közel került a bérmegállapodás, az orvosi bérek tekintetében azonban még további egyeztetésre van szükség.


  A tárgyalópartnerek megállapodtak abban is, hogy az Állami Egészségügyi Ellátó Központ fenntartásában lévő intézményekben a munkáltatók júliustól átvállalják a szakdolgozói kamarai tagdíjat munkavállalóiktól. Ennek kiterjesztése a teljes ágazatra akkor lehetséges, ha létrejön az ágazat dolgozóit érintő kollektív szerződés.

  Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága vezette tárgyaláson részt vett a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (MSZ EDDSZ), valamint a szakszervezettel együttműködési megállapodást kötött szervezetek, a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete, a Medicina2000 Poliklinikai és Járóbeteg Szakellátási Szövetség, a Magyar Orvosi Kamara, a Magyar Szakdolgozói Kamara, a Magyar Gyógyszerészi Kamara és a Magyar Kórházszövetség képviselői is. A tárgyalások jövő héten folytatódnak.

  (EMMI; Egészségügyért Felelős Államtitkárság)

  Forrás:
  Kormany.hu

  2016. május 12. 

  Nagyon közel van a megegyezés az ágazati béremelésről

  Nagyon közel van a megegyezés az egészségügyi ágazatban dolgozók béremeléséről, akár már egy-két héten belül lezárulhatnak a tárgyalások - mondta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár, az érdekvédők és a szakállamtitkárság közötti egyeztetés után.

  Az államtitkár közölte szerdán ülhetnek legközelebb tárgyalóasztalhoz a partnerek, szerencsés esetben már akkor, de legkésőbb május 9-én megegyezés születhet. Ez azért lenne szerencsés, mivel a tervek szerint azon a héten lesz a jövő évi költségvetés tervezetének parlamenti általános vitája - tette hozzá.Ónodi-Szűcs Zoltán emlékeztetett: arról már korábban megegyeztek a tárgyalópartnerek, hogy nem 2017-ben, hanem már 2016 második felében elindulhat a béremelés. Egyetértés van abban is, hogy több évre szóló bérfejlesztés kezdődjön.A szerdai egyeztetés fő kérdése az volt, hogy differenciáltan vagy egységesen emeljenek bért, az elmúlt években ugyanis a minimálbér emelkedése miatt összecsúszott a szakdolgozói bértábla, ennek kinyitására most azonban lehetőség lenne - ismertette az államtitkár. Differenciált emelés esetén a bértáblában újra helyreállna az a viszonyrendszer, amely hagyományosan kialakult a végzettség és a szakmában eltöltött idő alapján - tette hozzá.Elmondta azt is, a tárgyalópartnerek azt kérték, tanulmányozhassák a bértábla logikáját, megnézve, melyik lehetőség pontosan mivel járna.(MTI)

  Forrás:
  Kormány.hu

  2016. április 27.


  Közeledtek az álláspontok, de megegyezés még nincs az ágazati béremelésről


  Az egészségügyi ágazatban dolgozók bérfejlesztéséről tartott pénteki egyeztetésen közeledtek az álláspontok az érdekvédők és a szakállamtitkárság között, azonban megegyezés nem született. A tárgyalások szerdán folytatódnak.


  Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár az MTI-nek a tárgyalások után elmondta, az már biztosra vehető, hogy az idén elkezdődhet a béremelés, hiszen az államtitkárság azzal a felhatalmazással ült le pénteken tárgyalni, hogy erre a nemzetgazdasági tárca képviselője lehetőséget lát.Hozzátette, az államtitkárság javaslata az volt, hogy azonos ütemezésben emeljék a szakdolgozók és az orvosok bérét.Megerősítette: hosszú távra szóló, három-négy évre tervezett bérfelzárkózásban szeretnének megállapodni.Az államtitkár kitért arra, a probléma alapvetően ott van, hogy az érdekképviseletek követelése és az államtitkárság ajánlata más számítások alapján készült, most ezek összecsiszolása zajlik.Ónodi-Szűcs Zoltán azt szeretné, ha az alapbéren kívül a pótlékok is emelkednének, tehát megmaradna az az értékarány, amit korábban kialkudtak az érdekvédőkkel. Az arányokról elmondta, a szakdolgozóknál a pótléktömeg a 33 százaléka a teljes bértömegnek, az orvosoknál ez 35 százalék. (MTI)

   Forrás: Kormány.hu

  2016. április 22. (péntek)

  Nem született megállapodás az egészségügyi dolgozók bérfejlesztéséről

  Nem született megállapodás az egészségügyi államtitkárság és az ágazati érdekképviseletek között az egészségügyben dolgozók bérfejlesztéséről a szerdai, budapesti tárgyaláson. Az egyeztetések pénteken folytatódnak.


  A cikk eredeti forrása ide kattintva tekinthető meg!

  2016. április 20. (szerda)

Vissza

vodafone tarifa

Kérjük tagjainkat, hogy nyilvántartott adataikat ellenőrizzék, és a hibás, vagy idejétmúlt adatokat javítsák!

Adatfrissítés

Magyar Szakmai Kamarák Szövetsége
Kedvezmény-ajánló
Kérem várjon...
Kongresszusok listája
 • H
 • K
 • Sze
 • Cs
 • P
 • Szo
 • V
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5