Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

2020. szeptember 25.

  • Eufrozina, Kende napja
  • Időjárás
  • 0.1http://www.wundergr.
  • Min / Max: 2 °C / 14 °C
  • Szélsebesség: 31 km/h
Vissza a Főoldalra

Hivatásunk


 

Kiadja:Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara
Szerkesztőség:1450 Budapest, Pf. 214.
Levelezési cím:1450 Budapest, Pf.: 214.
Telefon:+36 (1) 323-2070
Fax:+36 (1) 323-2079
E-mail:meszk@meszk.hu
Honlap:www.meszk.hu

Felelős szerkesztő kiadó:
Dr. Balogh Zoltán, a MESZK elnöke
Szerkesztőbizottság:
Hirdi Henriett Éva, Horváth Mónika, Kubányi Jolán
Nyomdai munkák:
Nyomdai munkák: Komáromi Nyomda és Kiadó Kft. ISSN 1787-8578

A hirdetések tartalmáért a kiadó felelôsséget nem vállal!
Kamarai tagok számára térítésmentes!

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara 2004 márciusában megtartott alakuló küldöttközgyűlésén kezdődött meg az a folyamat, amelynek eredményeképpen megvalósult egy hivatásrendi köztestület új szakmai és információs lapjának megjelenése.

Kérünk minden kamarai tagot, aki valamelyik lapszámból bármilyen oknál fogva – pl. lakcímváltozás – nem kapott, jelezze a Kamara illetékes területi szervezeténél, hogy a hiányt mielőbb pótolni tudjuk!
Keresés a folyóiratokban
 
Keresés (kulcsszavakban, szerzők szerint és cikk szövegben)

    

 
Tartalom
 Teljes cikk megtekintése 
 pdf
 

Összefoglaló a MESZK újjászervezéséről
Szerző(k): Dr. Balogh Zoltán
Az idei év mérföldkövet jelentett Kamaránk életében, hiszen a törvényalkotók ismét jelentősen megváltoztatták Kamaránk jövőbeni tevékenységét és lehetőségeit. 2011. március 7-én nagy többséggel fogadta el az Országgyűlés az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló 2006. évi XCVII. törvény (Ekt.) módosítását, a 2011. évi XXIII. törvényt. Ezzel egy hosszas egyeztetési és jogszabály-előkészítési folyamat zárult le, mely a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága és a szakmai kamarák között zajlott.
 Teljes cikk megtekintése 
 pdf
 

Az elmúlt év(ek), ahogy az elnök látja
Szerző(k): Dr. Balogh Zoltán
Éppen nyolc évvel ezelőtt, 2003 decemberében kezdtünk hozzá egy szakdolgozói szakmai köztestület kialakításához. Kamaránk viszonylag rövid élete jól fémjelezte a körülöttünk lévő világ változékonyságát, az egészségügyi rendszert befolyásoló hatások kikerülhetetlen voltát, s azt, hogy szervezetünket is emberek, szakdolgozók működtetik, irányítják, akik részei e formálódó rendszernek. Éppen ezért folyamatosan meg kellett újulnunk és alkalmazkodni kellett a változó szabályokhoz. Mindezt úgy kellett tenni, hogy hitelesen képviseljük közösségünk érdekeit.
 Teljes cikk megtekintése 
 pdf
 

A leköszönő elnökség gondolatai
A hagyományoknak megfelelően George W. Bush távozó elnök bizalmas személyes üzenetet hagyott hátra utódjának az Ovális Irodában, az elnöki íróasztal fiókjában. A MESZK leköszönő Országos Elnökségének mi is feltettük a kérdést:
1. Hogyan értékelné a megválasztása óta eltelt időszakot?
2. Mit üzen az utódjának?
 Teljes cikk megtekintése 
 pdf
 

Beszámoló a 2011. november 15-én megtartott Országos Küldöttközgyűlésről
Szerző(k): Dr. Janik Csilla
A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara 2011. november 15-én történelmi jelentőségű
küldöttközgyűlést tartott, melynek méltó helyszínt a Ferencvárosi Művelődési
Központ és Intézményei Színházterme adott. A kamara küldötteinek részvételi
aránya is jól érzékeltette a nap fontosságát, a legfelsőbb szerv elszántságát, tenni akarását, mivel közel a teljes országos küldöttközgyűlés képviseltette magát.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara sajtóközleménye
 Teljes cikk megtekintése 
 pdf
 

Az Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Etikai Kódexéről
Szerző(k): Baukó Mária
„Az etikai (magatartási) kódex olyan iránymutatás, amely az
érdekeltektől elvárt viselkedésre vonatkozik, kijelölve az elfogadott,
illetve tiltott magatartásformák közötti határokat.”

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara megalakulásának jogszabályi alapja, a 2003. évi LXXXIII. törvény teremtette meg először azt a jogi környezetet, amelyben a MESZK akkori fejlesztő-csoportja „A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Etikai Kódexe és Etikai Eljárási Szabályzata” című alap‑dokumentumot megalkotta.
 Teljes cikk megtekintése 
 pdf
 

A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGYI SZAKDOLGOZÓI KAMARA ETIKAI KÓDEXE
 Teljes cikk megtekintése 
 pdf
 

Elkészültek az egészségügyi szakdolgozók hatásköri listái
Szerző(k): Dr. Balogh Zoltán, Kubányi Jolán
Az elmúlt évtizedben az ápolás területén számos markáns változás volt tapasztalható mind a képzés, mind pedig a szakmai gyakorlat területén. Ezen változások jelentősen hatottak az ápolás-, és az orvos vezetők gondolkodására, a szakdolgozók által elvégzett, illetve elvégezhető tevékenységek megítélésére. Ugyanakkor a szakdolgozói társadalom sokszínűségéből fakadóan elmaradtak azok a meghatározások, melyekkel egyértelművé tehették volna az egyes szakdolgozók hatáskörét, felelősségét, illetékességét. A jelenlegi humán erőforrás létszáma és esetenként képzettsége nem kielégítő az ápolás területén, s a nem pontosított feladatok is negatívan hatnak az ápolók által ellátandó tevékenységekre. A szakdolgozók számos olyan munkát végeznek a gyakorlatban, amely orvosi kompetenciába tartozik, ezáltal többletfeladatot teljesítenek, s az ezzel járó felelősség terheit is viselik.
 Teljes cikk megtekintése 
 pdf
 

Összefoglaló a 2011. évi vizsga tapasztalatokról
Szerző(k): Márton Mártonné
Immár harmadik éve, hogy a MESZK feladata a szakmai vizsgára a vizsgabizottsági tag kijelölése. Ebben az évben a MESZK Oktatási, Tudományos és Továbbképzési Bizottság koordinálásával az országos iroda ez idáig mindösszesen 525 vizsgára jelölt ki vizsgabizottsági tagot, ahol összesen 8387 fő vizsgázott.
 Teljes cikk megtekintése 
 pdf
 

Az Országos Hivatal megalakulásának bemutatása
Szerző(k): Hirdi Henriett
Az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló 2011. évi XXIII. törvénnyel módosított 2006. évi XCVII. törvény értelmében az országos képviseleti, illetőleg ügyintéző kamarai szervek, vagy azok valamely tisztségviselőjének kizárólagos hatáskörébe nem tartozó országos kamarai feladatok irányítására, illetve összehangolására országos ügyviteli feladatokat ellátó szerv, egy Országos Hivatal kell, hogy működjön. E törvényi kötelezettség teljesítése, vagyis az Országos Hivatal kialakításának megkezdése érdekében került sor 2011. szeptember 15. – december 31. közötti időszakra.
dr. Kujalek Éva megbízására.
 Teljes cikk megtekintése 
 pdf
 

Kedves Tagunk!
 Teljes cikk megtekintése 
 pdf
 

Levonási nyilatkozat a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarának tagdíj átutalásához
 Teljes cikk megtekintése 
 pdf
 

Az elektronikus kommunikáció térhódítása a Kamaránál
Szerző(k): Hirdi Henriett
Az informatika gyors fejlődésének, illetve közvetítő szerepének köszönhetően egyre több új kommunikációs „műfaj” alakul ki, lehetőségeink kiszélesednek. A Kamara célja, hogy az átlagos internetezők által leggyakrabban használt környezettípusok (pl. weboldal, email, közösségi portálok, online folyóirat, stb.) lehetőségeit kihasználja a tagok felé történő kommunikáció során.
 Teljes cikk megtekintése 
 pdf
 

Beszámoló a FOHNEU 34. találkozójáról (Noordwijk, 2011. november 3–5.)
Szerző(k): Hirdi Henriett Éva
Idén ősszel a Foglalkozás-egészségügyi Ápolók Európai Szövetsége (Federation of Occupational Health Nurses within the European Union, FOHNEU) Hollandiában, Noordwijkben tartotta 34. találkozóját. A találkozó házigazdája a Holland Foglalkozás-egészségügyi Ápolók Egyesülete (Beroepsorganisatie Arboverpleegkunde, BAV) volt. A találkozón 12 tagállam: Csehország, Dánia, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Magyarország, Németország, Spanyolország, Svédország és Szlovénia képviselője vett részt.
 Teljes cikk megtekintése 
 pdf
 

Beszámoló az Európai Betegfórum Szimpóziumról
Szerző(k): Dr. Papp Katalin
Az Európai Unió 2011. október 27-28-án Bukarestben hívta össze az Európai Betegfórum Szimpóziumot. A 4. Regionális Képviseleti Szemináriumon magyar, bolgár, észt és román betegszervezetek, illetve szakmai szervezetek képviselője vett részt, hogy képet alkothasson arról, miként lehetséges hatékonyan együttműködni az EU intézményeivel és az EPF révén részt vállalni az egészségpolitika EU szintű formálásában.
 Teljes cikk megtekintése 
 pdf
 

Változások az egészségügyi szakdolgozók továbbképzésében
Szerző(k): Dr. Balogh Zoltán
Kihirdetésre került az egészségügyi szakdolgozók továbbképzéséről szól 63/2011 (XI.29.) NEFMI rendelet, melynek értelmében 2012 januárjától az egészségügyi dolgozók továbbképzési rendszerében számos új, lényegi változás lesz.
 Teljes cikk megtekintése 
 pdf
 

TÁJÉKOZTATÓ - Továbbképzések listája
 Teljes cikk megtekintése 
 pdf
 


Kérjük tagjainkat, hogy nyilvántartott adataikat ellenőrizzék, és a hibás, vagy idejétmúlt adatokat javítsák!

Adatfrissítés
Magyar Szakmai Kamarák Szövetsége

Kedvezmény-ajánló